Povratak

Osjetljiva probava i privikavanje štenaca na krutu hranu | Štene ima proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mali haski ima mjesec i pol, odvojen od majke, ima proljev. Dali smo mu rižu i suhu hranu za štence, ali pojela je dva komada kuhanog tijesta. Može pomoć, što da radimo? Milica

O: Ljubimci u toj dobi (mjesec i pol dana starosti) se smatraju izrazito osjetljivim, pogotovo po pitanju probave. Naime, oni se tijekom prvih 3-5 tjedana života hrane majčinim mlijekom. Nakon tog vremena, postepeno se počinju "prebacivati" na krutu hranu prilagođenu svojoj dobi i veličini ljubimca (npr. za štence velikih pasmina pasa, juniore velikih pasmina, puppy hrana velikih pasmina,...). Taj postupak "prebacivanja" s mliječne hrane na krutu hranu bi trebao biti polagan (kroz nekoliko dana pa čak i tjedana). Nerijetko, mnogi uzgajivači savjetuju da je u tu svrhu poželjno koristiti i kašice te na takav način osigurati postupno navikavanje probavna sustava s mliječne hrane na kašastu hranu pa u konačnici, na krutu hranu. Ovome ide i u prilog činjenica da se tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci života ljubimca razvijaju zubi. U skladu s razvojem zubića u zubalu i hrana bi trebala biti prilagođena.
 
Bilo koja nagla promjena, može uzrokovati probavne smetnje, kao što su npr. proljev. Zbog tog razloga kao i iz razloga što je optimalna probava i metabolizam kod štenaca važan čimbenik u rastu, razvoju kao i stvaranju i održavanju imunološkog sustava (važan preduvjet za cijepljenje kao i razvijanje optimalne imunološke zaštite), smatram da biste sa svojim ljubimcem trebali posjetiti veterinara. Vaš veterinar će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te mu na adekvatan način najbrže pomoći. Također, korisnim savjetima Vam može pomoći osigurati optimalne uvjete za život i zdravlje ljubimca.
 
Više o proljevu kod štenaca, njihovim uzrocima kao i prikladnim načinima pomoći, možete saznati u odgovorima kolega na sljedećim stranicama:

Udomljeno štene ima višednevni proljev | Dia dog & cat tablete za pomoć kod iznenadnih proljeva nepoznatog uzroka

Proljev i iznenadna slabost šteneta

Štene staro nekoliko dana - čišćenje od crijevnih nametnika, proljev i othranjivanje / Newborn Immunoboost pasta

Štene i proljev

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr